Zašto posebna škola samo za obračun zarada?

Sve je više oglasa za posao gde se traži osoba za obračun zarada. Obzirom da se zarade rade jednom, eventualno dva puta mesečno, niko ne traži osobu koja će da radi samo desetak sati mesečno, a da bude plaćena za mesec dana. To radno mesto zahteva i bavljenje ostalim kadrovskim poslovima, a to radno mesto se u velikim kompanijama zove Administrator ljudskih resursa. Čisto da znaš da možeš da pošalješ CV i za to radno mesto, jer poslovi su isti samo se naziv radnog mesta razlikuje.

Sve knjigovođe znaju da obračunaju platu, ali ono što se očekuje od nekog ko radi samo te poslove je mnogo više od obračuna zarada. 

Koja je procedura kada zapošljavamo novog radnika? Šta je potrebno da nam novi radnik dostavi i koja kadrovska dokumenta pravimo da bi smo pravilno zasnovali radni odnos?

Kako se plaća redovan rad a kako razna odsustva, kao što su godišnji odmor ili bolovanje?

I mnogo toga smile

Šta mogu naučiti?

Ovu Školu sam napravila na bazi praktičnog iskustva upravo na poslovima Administratora ljudskih resursa u jednoj multinacionalnoj kompaniji. Na tim poslovima sam radila četiri godine i kada sam počela da radim firma je imala 284 zaposlena, kada sam prestala da radim 515. Šta ću kad mi je pamćenje brojeva nešto spontano, ali pominjem brojke da vidiš koliko zaposlenih je bilo i da sam u toj firmi videla skoro sve situacije koje mogu da se dogode u praksi i da sam imala skoro sve vrste obračuna koji prate radni odnos i rad van radnog odnosa.

Služba za obračun zarada mora da zna primenu Zakona o radu, zatim mora dobro da poznaje Zakon o porezu na dohodak građana i Zakon o doprinosima za socijalno osiguranje. Naravno, svaku situaciju iz radnog materijala pojašnjavam iz ugla ovih zakona. Pa kada ti najmanje dvanaest puta (za dvanaest plata) spomenem ovaj ili onaj zakon koji definiše ovu ili onu situaciju - jednostavno ćeš zapamtiti bez mnogo truda.

Kao i za druge Škole i u ovoj ćeš dobiti radni materijal sa evidencijom radnog vremena, isplatnim listićima i ostalim isplatama za svih 12 meseci u jednoj godini. Naravno, firma je imaginarna ali su primeri za rad potpuno realni tako da ćeš, kada završiš obuku, moći da radiš na tim poslovima kao da već imaš prethodnog iskustva u nekoj drugoj firmi.

Gram prakse vredi više nego tona teorije, a u mojoj obuci nema teorije. Samo objašnjenja primera iz prakse, uz pominjanje Zakona o radu, da razumeš kako se Zakon o radu reflektuje kroz radne odnose.

I ono najvažnije: mi u Školi za obračun zarada učimo primenu Zakona o radu, ali ga ne tumačimo. To ostavljamo pravnicima.

Ok, a šta dalje?

Odeteš na odeljak Cenovnik, vidiš šta nudi Modul 1 a šta Modul 2 pa se opredeliš :)

Ukoliko se odlučiš za Modul 1, (gledanje snimljenih predavanja na sajtu), najpre se registruješ i loguješ na sajt na stranici Prijava/Registracija, zatim se prijaviš za ovu školu na stranici PRIJAVA. Prijavom automatski dobijaš podatke za uplatu i nakon evidentiranja uplate pristup se odobrava na 30 dana. Kada prođeš celu ovu proceduru ideš na gledajte snimljena predavanja i uživaj wink Učenje nečega što te zanima predstavlja pravo zadovoljstvo.

Ukoliko ipak više voliš predavanja uživo preko Zoom-a, prijavi se popunjavanjem forme na stranici PRIJAVA i dalje pratiš uputstva koja dobiješ.

 

Koliko to košta?

Cene su naravno u cenovniku, a pre nego što pogledaš cenu i uslove plaćanja, ovde možeš da vidiš šta ćeš dobiti za iznos koji se plaća.

 • on line časovi dva puta nedeljno
 • Radni materijal u štampanoj formi
 • Dinamika Škole zavisi od predznanja grupe polaznika
 • Predavanja se prilagođavaju polazniku koji najmanje zna 

Škola za administratore ljudskih resursa obuhvata sledeće:

 • Administracija oko prijavljivanja radnika u radni odnos
 • Prijavljivanje na Centralni registar
 • Praćenje prisustva na radu i verifikacija odsustva
 • Izrada kadrovskih rešenja
 • Obračun zarada zaposlenima za 12 meseci
 • Obračun troškova dolaska na rad
 • Obračun dnevnica za službeni put u zemlji i inostranstvu
 • Podnošenje poreskih prijava
 • Obračun drugih prihoda fizičkih lica koja nisu u radnom odnosu (zakup, dividenda...)