Mobing je najzastupljeniji u knjigovodstvu. Pri tome je teško napraviti granicu šta je pritisak rokova i svesnost o odgovornosti posla i toga da je u pitanju iživljavanje menadžera po modelu „može mi se“.

Na ovaj tekst me je navela skorašnja situacija.

Firma je uplatila obuku za svoju radnicu. Onda mi je buduća polaznica poslala mail u kome traži da joj pošaljem poštom originalni fiskalni račun za avans. Odgovorila sam da nemam termalni štampač, jedino što mogu da uradim je da odštampam fiskalni račun na običnom papiru, isečem makazamama odgovarajuću veličinu i pošaljem ga poštom. A to može i sama da uradi.

Onda mi se, posle nekoliko dana, mailom obratila menadžerka sa zahtevom da pošaljem poštom originalni avansni račun.

Škola nije u sistemu PDV i stoga je avansni račun i beskoristan i besmislen. Takav odgovor je i dobila uz objašnjenje da se upravo prema Zakonu o PDV dokument poslat mailom smatra originalnim dokumentom, da ne bi ponovo insistirala da idem do pošte i pošaljem avansni račun u papirnoj formi. Napolju je hladno i ne izlazi mi se. Može mi se da tako razmišljam smile

Ne znam kako se zove polaznica čija menadžerka je tražila besmislicu. I ne želim da znam, jer lako može da se desi da moj antagonizam prema osobi koja svoje neznanje sakriva iza „odgovornosti prema poslu“ prenesem na polaznicu, koja je već izložena svakodnevnom maltretiranju.

Suština ovog teksta je upravo u tome da se iza mobinga krije nesigurnost u sopstveno znanje, odnosno neznanje. A onda se osoba „ogrne“ plaštom autoriteta pa seje besmislice oko sebe.

Protiv takvih je moguće boriti se samo znanjem. Zato ja volim knjigovodstvo. Sve je zasnovano na argumentima, pa čak i moć – ukoliko je nekome stalo do toga.