Znam da je teško zaraditi prvi milion...

... zato odmah kreni od drugog :) Zvuči smešno, zvuči suludo, ali je tačno! Ko već ima milion (dinara, dolara, eura... svejedno) potpuno je opušten kada je novac u pitanju. Novca ima, više nego što je neophodno i možeš se prepustiti poslu bez grča da te čekaju finansijske obaveze koje ne znaš odakle da platiš. Kada se opušteno prepustiš svom poslu novac stiže. I nema potrebe biti fokusiran na  novac, već na posao. A upravo je posao ono što donosi novac :) Ponašaj se kao da već imaš taj prvi milion, ali ne u smislu da trošiš koliko ti padne na pamet, već u smislu da se opustiš i radiš ne razmišljajući o novcu. A novac će stići kao logičan nusprodukt onoga što radiš. U pitanju je samo mentalni trik, ako ga savladaš na konju si :)

Nije bogat onaj koji mnogo troši već onaj koji mnogo ima

Pre nego što kreneš u trošenje novca u svojoj glavi razgraniči: da li je to što želiš da  kupiš investicija (nešto što je trajno) ili je trenutni hir? U redu je potrošiti mnogo novca u kafani, ali ponekad. Nije dobro ako je to tvoj životni stil, onda ne trošiš novac na investicije već na zadovoljavanje sopstvenih hirova. Hirovi nisu zabranjeni, naravno, ali prvenstveno promeni način razmišljanja u pravcu da je bolje imati nešto dugoročno.

Odvoj u svojoj glavi imovinu firme od lične imovine

Firma posluje i jesi ti osnivač (osnivačica - kako je ovo rogobatno :D) ali firma nije tvoja. Znam da ne razumeš, jeste glupo postavljeno, ali zakoni su to tako definisali. Dakle, firma je osnovana i radi, ali ti radiš za firmu. Čak i ako imaš zaposlene, koji su svesni da firma nije njihova već samo rade u njoj, najbolje je ako se i ti isto tako postaviš. Firma jeste osnovana s tvoje strane ali firma nije tvoja.

Kad je preduzetnik u pitanju - firma jeste tvoja i ti si firma (tako zakon kaže) ali je mnogo bolje za poslovanje ako "prešteluješ" u svojoj glavi da ti radiš za firmu, bez obzira na to što si glavno i odgovorno lice ili si jedino lice koje u toj firmi radi. Firma ima svoj život a tebi je data mogućnost da upravljaš tom firmom, da radiš za tu firmu. Ukoliko pomisliš da je firma tvoja, odmah se drugačije postavljaš i to nije to. Nadam se da me razumeš, ovo mora da se oseti, ne može da se objasni. Zato

Promeni način razmišljanja

Kada si "samozaposleno" lice tvoja percepcija sveta se menja. Ovo su sitne cake na putu do uspeha:

Firma nije tvoja svojina ali ništa te ne sprečava da koristiš sredstva svog preduzeća, ako u njemu radiš (auto, mobilni telefon, laptop i slično). Firma je kupila auto, ti ga koristiš. Zar je važno ko je vlasnik auta? Isto važi za laptop ili mobilni telefon. Ti pričaš telefonom, ali firma plaća taj račun.

Napravi razliku između investicije i troškova - ovo je veoma bitno. Iako sam ovo već pomenula u prethodnom tekstu, nije zgoreg da ponovim opet: ogromna je razlika između investicije i trošenja.

Kredite uzimaj samo za investicije. Krediti su dobra stvar ako će ti kredit doneti povećanje dobiti. Ako uzimaš kredit da se vadiš iz problema - onda upadaš u još veći problem. Nema potrebe da ovo obrazlažem, malo razmisli i sve će ti biti jasno.

Kako fizičko lice plaća manji porez ili ga ne plaća?

U naslovu je postavljeno pitanje kako to da bogati plaćaju manji porez. Ako gledamo nominalno, cifre su da ti se zavrti u glavi. Ali ako pogledamo procentualno onda bogati zaista plaćaju procentualno manji porez u odnosu na svoj prihod i naročito u odnosu na svoju imovinu.

Nemoj da bežiš od plaćanja poreza. Znam da je opšte mišljenje da je rad "na crno" najbolji, jer nikome ne plaćaš ništa. Ali kad radiš "na crno" to podrazumeva da moraš da imaš određenu količinu keša, a samim tim možeš biti u problemu da ti taj keš neko jednostavno uzme. Da ne kažem ukrade. Možeš da ga izgubiš. Može se desiti svašta nešto sa tim kešom, ja lično smatram da je bezgotovinsko plaćanje mnogo lakše i jednostavnije. Banka ti uzme neke sitne pare za proviziju, ali istovremeno čuva tvoj novac. Najčešće ga čuva od tebe :) ali i to je vid čuvanja.

Razmisli o tome da tvoja plata bude iznad Najviše propisane osnovica za doprinose. Na kompletan iznos preko te najviše osnovice plaćaš samo porez. Naravno, ovo je rešenje za situaciju kada imaš mnogo para, ali u opet da te podsetim: nemaš novac ti nego firma. A sav taj novac koji isplaćuješ kao platu, koji je zaista tvoj, predstavlja trošak poslovanja i što ti je veća plata to je veći trošak i samim tim manji porez i manji je porez na dobit na kraju godine i manja je akontacija poreza na dobit koju plaćaš.

Poreske olakšice za fizička lica

Prihod od kapitala (dividende, kripto) ne ulazi u godišnji porez. Uzmi i ovo u obzir kada sebi određuješ platu. 

Rad pri Ujedinjenim nacijama je oslobođen plaćanja poreza na prihod fizičkih lica, doduše nije oslobiđen plaćanja doprinosa, ali se o ovome treba informisati o svakom pojedinačnom slučaju.

Ukoliko uložiš prihod od prodate kriptovalute u rezidentno pravno lice ili investicioni fond imaš pravo na povraćaj 50% plaćenog poreza na kapitalnu dobit. Malo li je? :)

Poreske olakšice za preduzeća

Postoje standardne olakšice za zapošljavanje raznih kategorija lica, pitaj knjigovođu, sve knjigovođe ovo znaju ili znaju gde to mogu da pročitaju.

Subvencije države za određene delatnosti su veoma zanimljiva kategorija, često država daje bespovratna sredstva. Bitno je za koju delatnost daju subvencije ili subvencionirane kredite. Sigurna sam da na internetu možeš pronaći ovu vrstu informacija, ovo je bila samo smernica.

Kako da se plati manji porez za preduzeća

Ukoliko imaš preduzeće, razmotri ovu situaciju: Prihod od dividende drugog rezidentnog obveznika ne ulazi u osnovicu za porez na dobit (čl. 25). Znači, ako uložiš u kapital drugog pravnog lica u dvostrukom si dobitku: prvo - imaš novac od dividende (dobiti) tog drugog pravnog lica gde je uložen novac, drugo - imaš umanjenje za plaćanje sopstvenog poreza na dobit!

Dobici od prodaje digitalne imovine, koji su uloženi u osnovni kapital rezidentnog obveznika, odnosno investicionog fonda ne ulaze u poresku osnovicu.

Nadam se da sam ovo lepo objasnila, u pitanju su finese. A lagano življenje je upravo u finesama.