Čemu služi Izvod otvorenih stavki?

Kraj godine se bliži a knjigovođe već počinju pripreme za završni račun. Prvi korak je usaglašavanje stanja sa kupcima i dobavljačima tako što se šalju i overavaju IOS-i, odnosno Izvodi otvorenih stavki. IOS je vrlo praktičan dokument, jer sagledavanjem otvorenih stavki lako možemo da...

OPŠIRNIJE

Programska odjava i otkaz ugovora o radu

Uvođenjem Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) znatno je olakšana procedura prijave i odjave zaposlenih radnika, ali šta raditi kada nam stigne mail sa obaveštenjem da je izvršena programska odjava, jer je zaposleni prijavljen na osiguranje kod drugog, nama nepoznatog ...

OPŠIRNIJE

Pritisak frilensera je urodio plodom i Ministarstvo finansija je napravilo Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, ali ove izmene ne odnose se samo na oporezivanje frilensera, već Nacrt sadrži i izmenu i dopunu drugih poreskih pitanja vezanih za porez na dohodak građana. Pa da vidimo šta to kaže Nacrt zakona?

OPŠIRNIJE

Mobing u knjigovodstvu

Mobing je najzastupljeniji u knjigovodstvu. Pri tome je teško napraviti granicu šta je pritisak rokova i svesnost o odgovornosti posla i toga da je u pitanju iživljavanje menadžera po modelu „može mi se“.

Na ovaj tekst me je navela skorašnja situacija.

Firma je uplatila ...

OPŠIRNIJE

Da li smo pametniji od države? Osnivanje udruženja građana

Opšte je poznato da smo mi vrlo pametan narod i opšte je poznato da ne volimo da plaćamo porez. Stoga neki smatraju da su pametniji od poreskog sistema i da mogu da posluju na tržištu pod formom „osnovali smo udruženje građana“ jer se ne plaća porez na dobit do visine od 400.000,00 di...

OPŠIRNIJE

Kontrola Poreske uprave, ili ono što se popularno zove „finansijska“ je neminovna situacija u poslovanju svake firme, bez obzira na to kada je firma osnovana. Šta kontroliše finansijska i koja su prava kontrolisane firme u postupku kontrole?

OPŠIRNIJE

Hrvatska nije donela zakon o digitalnoj imovini, ali to ne znači da se u Hrvatskoj ne plaća porez na prihod od kriptovaluta. Analizirajući mišljenja poreskih savetnika iz Hrvatske uočila sam da postoji dosta sličnosti sa našim zakonodavstvom, ali i da postoje neke značajne razlike. Šta je to isto, a šta različito, možeš pročitati u nastavku.

OPŠIRNIJE

Bolovanje je samo po sebi neprijatna situacija, kako za onog koji je bolestan, tako i za poslodavca, službu ljudskih resursa ili službu koja obračunava zarade. Ovo odsustvo sa rada zakonodavac naziva privremenom sprečenosti za rad, a samo bolovanje može da nastane iz više razloga i svaki od ovih razloga ima svoje specifičnosti i svoja pravila. U ovom tekstu ću se osvrnuti na situacije koje se često dešavaju u praksi.

OPŠIRNIJE

Šta je lična zarada preduzetnika i da li ova zarada može da bude manja od minimalne zarade? Ovo je česta dilema u praksi: da li je bolje plaćati poreze i doprinose na dobit, po rešenju Poreske uprave ili je bolje opredeliti se za isplatu lične zarade. U ovom tekstu sam do detalja obrazložila zašto mislim da je lična zarada mnogo bolja od plaćanja poreskih obaveza po rešenju Poreske uprave. Ja ne vidim ni jedan nedostatak, ako sam u zabludi volela bih da pročitam u komentarima gde grešim. Ako grešim smile

OPŠIRNIJE

Još uvek nisam u penziji, imam još nekoliko godina dotle, ali sam sebi postavila sasvim logično pitanje: Kolika će mi biti penzija?

Verovatno ima još vas koje to interesuje, zato će ovo biti i malo uputstvo šta raditi ako imate još nekoliko godina do penzije, kao i kako se obračunava penzija.

OPŠIRNIJE