Minimalna zarada je izuzetak a ne pravilo

Početak je godine i imamo nov iznos minimalne zarade. Naša tužna stvarnost je da najveći broj zaposlenih radi upravo za minimalnu zaradu. Znaju da rade za minimalac, ali ne znaju da minimalna zarada nije pravilo već izuzetak od pravila. Da li je to po zakonu?

...
OPŠIRNIJE

Da li vam poslodavci plaćaju troškove prevoza na posao i s posla? Da li vas gnjave da im dostavljate račune da bi vam isplatili prevoz? Kada imate pravo da primite prevoz a kada ne? Šta ako je radnik u štrajku, a dolazi na posao, ima li pravo da primi prevoz? Da...

OPŠIRNIJE

Ovih dana su se nekako ukrstila dva događaja, pa sam ja rešila da napravim malo istraživanje koliko košta neprijavljen radnik? Zašto mi je to palo na pamet? Videla sam ogromnu nalepnicu, natpis Poreska uprava, i nalepljena crvena traka na jednoj kafani sa natpisom: "Neprijavljeni radnici"!

Kafana je privremeno zatvorena.

Druga situacija koju sam videla negde u isto vreme je izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koja je prošla krajnje neprimećeno od strane knjigovođa. Ovo mi je dalo ideju da napravim jedno malo istraživanje: koliko zapravo košta neprijavljen radnik, kada dođe kontrola? Znamo kolika je ušteda, ali ta ušteda važi samo dok se ne pojave inspektori.

OPŠIRNIJE

Stigao je decembar, vreme kupovanja i poklanjanja. Svi mi uživamo i u primanju i u davanju poklona, a ovom lepom običaju, koji je prerastao u tradiciju, pridružuju se i firme – velike ili male, preduzeća ili preduzetnici. Ovu tradiciju zakon je pravilno shvatio, pa je do detalja opisao situacije kome možemo da poklanjamo, do kojeg iznosa se ne plaća porez, kao i koja su pravila za obračun poreza u određenim situacijama.

 

OPŠIRNIJE

Svako ko želi da se upusti u vode samostalne delatnosti uvek ima dilemu: kako se registrovati – kao preduzeće ili kao preduzetnik? Šta je bolje izabrati? Da li treba odmah da uđem u sistem PDV ili je bolje da to uradim tek kada dostignem određeni limit?

OPŠIRNIJE

Sve do skora plaćanje poreza u zemlji Srbiji bilo je na nivou „svete tajne“. Svi su znali da postoje tamo neki porezi ali niko nije imao pojma ko plaća porez, kada, u kojim situacijama i koliko. Mi smo poznati kao vrlo snalažljiv narod, a ta snalažljivost se graniči sa kreativnim razmišljanjem. I naravno da ćemo se prvo pitati kako da ne platimo porez a tek onda ćemo se informisati koliko treba da platimo.

OPŠIRNIJE

Legenda kaže da su nekada knjige objavljivale samo izdavačke kuće. Tada su samo kvalitetni pisci mogli da objave svoje književno delo i mogli su da žive od svog autorskog honorara koji im je isplaćivala izdavačka kuća. Pisac je od svog honorara kupio stan.  S...

OPŠIRNIJE

Kako se izboriti sa ubitačnim rokovima?

Volim knjigovodstvo jer je savršeno logičan i dinamičan posao. Ne volim rokove, koji su sastavni deo posla knjigovođe, ali upravo ti rokovi daju dinamiku knjigovodstvu. Znači „volim“ i „ne volim“ su u ovom slučaju neraskidivo povezani, kao dve strane ist...

OPŠIRNIJE

Novi Zakon o fiskalizaciji stupa na snagu 01.01.2022.

Fiskalne kase su prvi put uvedene 2003. godine. Dotle su se računi kucali preko običnih registar kasa a često se nisu ni kucali. I pošto je Zakon o fiskalnim kasama „postao punoletan“ država je odlučila da ga unapredi, ali ne dopunom postojećeg Zakona, već...

OPŠIRNIJE

Mislim da nema privrednika koji se barem jednom nije „zaglavio“ sa neplaćenim poreskim obavezama. Svako ko ima svoju firmu, malu ili veliku, zna da je poslovanje kao plovidba morem – talasanje gore dole je sastavni deo posla, a ponekad te i zakači oluja u vidu poreske kontrole.

Jutros u piljarnici čujem da je poreska kontrola zatvorila jedan lokal u našem naselju, na mesec dana.

 - Nije kucao račun kroz fiskalnu kasu – kažem ja i dodajem: Pa zar za petnaest godina nismo naučili da je fiskalna kasa neminovna? A kazna je obično sto hiljada, ne isplati se.

OPŠIRNIJE