Nedavno sam dobila pitanje: da li je moguće zaradu isplaćivati u kriptovalutama? Hm... može, nije zabranjeno, ali...

OPŠIRNIJE

Uspešne firme nagrađuju svoje zaposlene za doprinos dobiti koju su ostvarile.

To može biti na kraju godine, a može biti i u martu, kada se rade završni računi i kada se utvrdi tačan rezultat poslovanja.

Pri tome, firma može da isplati zaposlenima bonus, a može da isplati i učešće u dobiti.

Gde su sličnosti a gde su naročito razlike?

OPŠIRNIJE

Sajtovi koji se bave tumačenjem zakonskih propisa trude se da izgledaju ozbiljno, da bi ostavili utisak ozbiljnosti. I često se koriste usko stručnim jezikom, koji samo stručnjaci mogu da razumeju. Opet – da bi ostavili utisak ozbiljnosti. A da li je to u redu? Da li su zakoni pisani samo za stručnjake koji su tumači zakona ili su zakoni pisani za sve, da bi svi znali šta je dozvoljeno a šta nije? Ili je moguće pisati i pričati drugačijim jezikom: objašnjavati zakone na način da ih svi razumeju.

OPŠIRNIJE

Da li o digitalnoj imovini – kriptovalutama, tokenima i ostalim oblicima znaš sve, kada su zakonski propisi u pitanju? Na internetu se mogu pronaći delimična tumačenja, a ja sam ovde sam obuhvatila sve zakonske propise vezane za kriptovalute. Ne samo porez na kriptovalute koji treba da plate fizička lica, već i oporezivanje kriptovaluta koje imaju pravna lica, kao i o drugim zakonskim obavezama imalaca kriptovaluta. Proveri svoje znanje ovde wink

OPŠIRNIJE

Šta je bruto zarada i čemu ona služi? Osim da se vidi u ugovoru o radu ali je radnik nikada neće dobiti na tekući račun kao svoju platu. S druge strane, svake godine se objavljuje neki neoporezivi iznos od zarade, pa se postavlja pitanje kome pripada ta poreska olakšica? Radniku ili poslodavcu?

OPŠIRNIJE

Minimalna zarada je izuzetak a ne pravilo

Početak je godine i imamo nov iznos minimalne zarade. Naša tužna stvarnost je da najveći broj zaposlenih radi upravo za minimalnu zaradu. Znaju da rade za minimalac, ali ne znaju da minimalna zarada nije pravilo već izuzetak od pravila. Da li je to po zakonu?

...
OPŠIRNIJE

Da li vam poslodavci plaćaju troškove prevoza na posao i s posla? Da li vas gnjave da im dostavljate račune da bi vam isplatili prevoz? Kada imate pravo da primite prevoz a kada ne? Šta ako je radnik u štrajku, a dolazi na posao, ima li pravo da primi prevoz? Da...

OPŠIRNIJE

Ovih dana su se nekako ukrstila dva događaja, pa sam ja rešila da napravim malo istraživanje koliko košta neprijavljen radnik? Zašto mi je to palo na pamet? Videla sam ogromnu nalepnicu, natpis Poreska uprava, i nalepljena crvena traka na jednoj kafani sa natpisom: "Neprijavljeni radnici"!

Kafana je privremeno zatvorena.

Druga situacija koju sam videla negde u isto vreme je izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koja je prošla krajnje neprimećeno od strane knjigovođa. Ovo mi je dalo ideju da napravim jedno malo istraživanje: koliko zapravo košta neprijavljen radnik, kada dođe kontrola? Znamo kolika je ušteda, ali ta ušteda važi samo dok se ne pojave inspektori.

OPŠIRNIJE

Stigao je decembar, vreme kupovanja i poklanjanja. Svi mi uživamo i u primanju i u davanju poklona, a ovom lepom običaju, koji je prerastao u tradiciju, pridružuju se i firme – velike ili male, preduzeća ili preduzetnici. Ovu tradiciju zakon je pravilno shvatio, pa je do detalja opisao situacije kome možemo da poklanjamo, do kojeg iznosa se ne plaća porez, kao i koja su pravila za obračun poreza u određenim situacijama.

 

OPŠIRNIJE

Svako ko želi da se upusti u vode samostalne delatnosti uvek ima dilemu: kako se registrovati – kao preduzeće ili kao preduzetnik? Šta je bolje izabrati? Da li treba odmah da uđem u sistem PDV ili je bolje da to uradim tek kada dostignem određeni limit?

OPŠIRNIJE